U čokoladnoj inačici okus vrhnja je manje naglašen iako ga ima u jednakoj količini.To vam neće umiriti savjest,ne zavaravajte se......čokolada i hrskavi karamel...
Recept:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 180 ml mlijeka
- 1/2 mahune vanilije
- 50 g muscovado šećera
- 8 žutanjaka
- 4 žlice smeđeg šećera
- ovo je količina za 4 porcije
- 50 g tamne čokolade
Vaniliju prerezati na polai izvaditi sjemenke.U zdijelu za kuhanje staviti vrhnje i mlijeko, sjemenke vanilije,cijelu vaniliju te pustite da zavrije i dodati izlomljenu čokoladu.Miješati da se čokolada otopi.Ako želite nečim drugim aromatizirati vrhnje onda umijesto vanilije stavite to što želite (naranča, cimet, limun, ružmarin, lavanda). Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi i procijediti.Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati ručno pjenjačom i polako dodatoi toplo vrhnje.Kremu izlijte u 4 vatrostalne posudice.Posudice stavite u dublji pleh u koji ulijete hladne vode tako da dopire do polovice vatrostalnih posudica s kremom.Stavite peći na 150 C oko 30 min.
Gotovu kremu pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi i premjestiti u hladnjak najbolje preko noći.Prije posluživanja posuti ravnomjerno s jednom žlicom šećera i brenerom karamelizirati.Ako nemate brener u pećnici namjestite da grije samo gornji grijač i stavite na najgornji nivo posudice kratko dok se šećer karamelizira ,ali pazite da ne pregori karamel.
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl
Primjedbe