četvrtak, 21. siječnja 2016.

Chocholate Crème brûlée



U čokoladnoj inačici okus vrhnja je manje naglašen iako ga ima u jednakoj količini.To vam neće umiriti savjest,ne zavaravajte se......čokolada i hrskavi karamel...

Recept:


  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 180 ml mlijeka
  • 1/2 mahune vanilije
  • 50 g muscovado šećera
  • 8 žutanjaka
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • ovo je količina za 4 porcije
  • 50 g tamne čokolade

Vaniliju prerezati na polai izvaditi sjemenke.U zdijelu za kuhanje staviti vrhnje i mlijeko, sjemenke vanilije,cijelu vaniliju te pustite da zavrije i dodati izlomljenu čokoladu.Miješati da se čokolada otopi.Ako želite nečim drugim aromatizirati vrhnje onda umijesto vanilije stavite to što želite (naranča, cimet, limun, ružmarin, lavanda). Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi i procijediti.Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati ručno pjenjačom i polako dodatoi toplo vrhnje.Kremu izlijte u 4 vatrostalne posudice.Posudice stavite u dublji pleh u koji ulijete hladne vode tako da dopire do polovice vatrostalnih posudica s kremom.Stavite peći na 150 C oko 30 min.



Gotovu kremu pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi i premjestiti u hladnjak najbolje preko noći.Prije posluživanja posuti ravnomjerno s jednom žlicom šećera i brenerom karamelizirati.Ako nemate brener u pećnici namjestite da grije samo gornji grijač i stavite na najgornji nivo posudice kratko dok se šećer karamelizira ,ali pazite da ne pregori karamel.



Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl

2 komentara:

Frana Omelić kaže...

Lijepo i ovaj put i vrlo zanimljiva kombinacija, ali ja ne poznajem ovaj šećer...O čemu je riječ i gdje ga naći Milica?

Milica Livaja kaže...

Muscovado šećer moze se pronaci u svim supermarketima gdje je oznaka za zdravu hranu ili dućanima zdrave hrane.Riječ je o smeđem šećeru.