Desert punjen kremom i sezonskim voćem.Idealna ljetna slastica.Garantiraju ljubav na prvi zalogaj. Neobično, efektno,jednostavno i jako fino.Košarica je ne samo ukusan dodatak za nepce nego i nebičan detalj koji oduševljava.Mogu biti za zalogaj-dva,ali i veće.ovisno o želji i veličini kalupa.
Sastojci:
- tanke kore za savijaču
- 4 žumanca
- 250 ml mlijeka
- 20 g želatine u listićima
- mahuna vanilije
- 130 g smeđeg šećera
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml tučenog slatkog vrhnja
- voće po izboru
- po želji jos 200 ml vrhnja za šlag(za dekoraciju)
- 2 dcl prošeka
- cimet
- malo smeđeg šećera
- 150 g višanja.
Gotove kore narežite na kvadrate nešto veće od željenih košarica.Svaki premazati kistom umočenim u ulje,slagati jedan na drugi.Za jednu košaricu su potrebna 3 kvadrata.Kalupe premazati uljem i u njih utisnuti kore.Pecite na 165 stupnjeva nekoliko minuta,dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Krema:
želatinu namočiti u hladnu vodu,a šećer i žumanca dobro izmiješati.Zagrijati mlijeko s vanilijom,dodati žumancai miješajući kuhati do 83 stupnja.Ako nemate termometar zagrijavajte stalno miješajući dok se krema ne počne hvatati za dno zdjele tj.dok ne ostane trag prsta u kremi na poleđini kuhače.Krema će biti poput rijetkog pudinga,maknite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu.Sve dobro izmiješati da se želatina otopi.Ohladiti pa dodati mascarpone i tučeno slatko vrhnje.Voće nasjeckati i napraviti salatu uz dodatak soka od kompota,limunovog soka,meda....Višnje prokuhati u prošeku,sa smeđim šećerom i cimetom.Ohladiti i koristiti kao preljev.
Košarice prvo puniti kremom,pa voćnom salatom,ukrasiti šlagom i preljevom od višanja.Posuti šećerom u prahu i dobro ohladiti.Poslužite i uživajte!!!!
Primjedbe