Slasne i hrskave košarice


Desert punjen kremom i sezonskim voćem.Idealna ljetna slastica.Garantiraju ljubav na prvi zalogaj. Neobično, efektno,jednostavno i jako fino.Košarica je ne samo ukusan dodatak za nepce nego i nebičan detalj koji oduševljava.Mogu biti za zalogaj-dva,ali i veće.ovisno o želji i veličini kalupa.

Sastojci:


  • tanke kore za savijaču
  • 4 žumanca
  • 250 ml mlijeka
  • 20 g želatine u listićima
  • mahuna vanilije
  • 130 g smeđeg šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml tučenog slatkog vrhnja
  • voće po izboru
  • po želji jos 200 ml vrhnja za šlag(za dekoraciju)
  • 2 dcl prošeka
  • cimet
  • malo smeđeg šećera
  • 150 g višanja.

Gotove kore narežite na kvadrate nešto veće od željenih košarica.Svaki premazati kistom umočenim u ulje,slagati jedan na drugi.Za jednu košaricu su potrebna 3 kvadrata.Kalupe premazati uljem i u njih utisnuti kore.Pecite na 165 stupnjeva nekoliko minuta,dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.



Krema:

želatinu namočiti u hladnu vodu,a šećer i žumanca dobro izmiješati.Zagrijati mlijeko s vanilijom,dodati žumancai miješajući kuhati do 83 stupnja.Ako nemate termometar zagrijavajte stalno miješajući dok se krema ne počne hvatati za dno zdjele tj.dok ne ostane trag prsta u kremi na poleđini kuhače.Krema će biti poput rijetkog pudinga,maknite s vatre i dodajte ocijeđenu želatinu.Sve dobro izmiješati da se želatina otopi.Ohladiti pa dodati mascarpone i tučeno slatko vrhnje.Voće nasjeckati i napraviti salatu uz dodatak soka od kompota,limunovog soka,meda....Višnje prokuhati u prošeku,sa smeđim šećerom i cimetom.Ohladiti i koristiti kao preljev.
Košarice prvo puniti kremom,pa voćnom salatom,ukrasiti šlagom i preljevom od višanja.Posuti šećerom u prahu i dobro ohladiti.Poslužite i uživajte!!!!




Primjedbe

Autor Frana Omelić rekao je…
Predivne...tako dobro da ih stavljam na listu najomiljeniji!