Cheesecake &passion fruit


Cheesecake ili torta od sira mnogima je vjerujem najdraži desert.Slatki desert koji se sastoji od jednog ili više slojeva.Jednostavno se priprema,osvježavajućeg je okusa i može se kombinirati na bezbroj načina sa voćem.Ja sam ga ovdje kombinirala sa marakujom i limetom.Ovo je na neki način spoj cheesecakea i tarta,samo što sam izostavila meringu i curd napravila malo drugačije.

Podloga od keksa:
250 g digestive keksa
125 g maslaca
Kekse usitniti i pomiješati sa rastopljenim maslacem.Smjesu staviti u kalup promjera 26 cm,dobro utisnuti.Staviti u pećnicu 6 minuta na 180 stupnjeva.

Krema za cheesecake:
800 g krem sira
4 jaja
150 g šećera
50 g pirea od marakuje
sok od jedne manje limete
vanilija

Preljev od kiselog vrhnja:
600 g kiselog vrhnja 20%m.m. ili mileram
50 g šećera
vanilija
Vrhnje ,šećer i vaniliju izmiješati ručno .
Krem sir dobro izraditi sa šećerom,dodati jedno po jedno jaje.Dodati pire od marakuje , sok od limete i vaniliju.Dobivenu kremu staviti na pripremljenu podlogu od keksa ,pa vratiti u pećnicu na 150 stupnjeva oko 20-25 minuta.Cheesecake je pečen kad su rubovi nadignuti,a sredina lagano još "drhti".Cheesecake izvaditi iz pećnice,a temperaturu pećnice podignuti na 160 stupnjeva.
Na kolač pažljivo žlicu po žlicu staviti pripremljeno kiselo vrhnje.Vratiti u pećnicu 10-15 minuta,izvaditi i pustiti da se hladi na sobnoj temperaturi.Premjestiti u hladnjak najbolje preko noći.Prije toga može se staviti na 1-2 sata u zamrzivač,lakše se odvoji od podloge i nakon toga se može odmah staviti curd.Stavljanjem u zamrzivač samo se ubrzava proces konačne pripreme.

Curd od limete i marakuje:
100 g pirea od marakuje
50 g soka od limete
150 g jaja 
210 g šećera
7 g želatine
28 g vode
200 g tučenog slatkog vrhnja
U želatinu dodati vodu i pustiti da nabubri.Šećer,jaja,sok od limete,pire od marakuje pomiješati.Sve sastojke uz stalno miješanje kuhati na pari dok ne bude gusto.Skinuti sa vatre,dodati želatinu,dobro izmješati i procijediti.Ohladiti na sobnoj temperaturi i u ohlađeno dodati tučeno slatko vrhnje.Dobiveni curd izliti na cheesecake i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Sve ono sto radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/

Komentari