Čokoladna torta entremet


Entremet-naziv za suvremeni desert.U srednjem vijeku entremet je predstavljao spektakularan dovršetak obroka.Pratili su ih glazba igra i ples.Ovoj suvremenoj i modernoj verziji dodan je dacquoise biskvit i tri vrste čokolade.Pozivam vas da je isprobate i lagodno se prepustite čarima čokolade......

Dacquoise biskvit:

240 g bjelanjaka
80 g šećera

150 g fino mljevenih badema
150 g šećera u prahu
30 g brašna

Brašno,šećer u prahu i mljevene bademe pomiješati.Bjelanjak uz postupno dodavanje šećera izmiksati u čvrsti snijeg.Smijesu brašna i badema postupno dodati u bjelanjak miješajući lagano špatulom.Na pek papiru iscrtati 3 kruga 22 cm promjera.Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu sa ravnim nastavkom i nanijeti smjesu u obliku pužnice počevši od sredine.Peći na 180 C oko 12 minuta.Dobivene biskvite ohladiti.

Ganache od tamne čokolade:
 300 g tamne čokolade min 60% kakaa
200 g slatkog vrhnja 35% m.m.
30 g maslaca

Vrhnje zagrijati do vrenja,preliti preko izlomljene čokolade.Miješati da se čokolada otopi,dodati narezan maslac.Ostaviti da se ohladi.

Ganache od mliječne čokolade:
350 g mliječne čokolade
150 g slatkog vrhnja 35%m.m.
30 g maslaca

Vrhnje zagrijati do vrenja,preliti preko izlomljene čokolade.Miješati da se čokolada otopi,dodati narezan maslac.Ostaviti da se ohladi.

Mousse od bijele čokolade:
18 g želatine
70 g vode
 300 g mlijeka
400 g bijele čokolade
600 g tučenog slatkog vrhnja

Želatinu pomiješati sa 70 g hladne vode i ostaviti da nabubri.Mlijeko ugrijati do vrenja ,maknuti sa vatre,dodati pripremljenu želatinu mješajući da se otopi.Preliti preko izlomljene čokolade,miješati da se otopi te ohladiti.

Slaganje torte:
Na odgovarajuci podložak min 26 cm staviti prvi biskvit i oko njega staviti obruč 22 cm koji se obloži acetatnom folijom ili običnom prozirnom folijom.Na prvi biskvit izliti ganache od tamne čokolade i staviti u zamrzivač oko 30 minuta da se stegne.Na to staviti drugi biskvit ,izliti ganache od mliječne čokolade i ponovo staviti u zamrzivač oko 30 minuta.Kad se stegne staviti treći biskvit i ostaviti još u zamrzivaču.Izvaditi iz zamrzivača skinuti kalup i foliju,i na podložak namjestiti obruč veličine 25-26 cm promjera,obložiti ga acetatnom trakom ili prozirnom folijom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi.U ovom trenutku početi pripremati mousse od bijele čokolade.Mousse ohladiti na ledenoj kupki.U smjesu dodati napola tučeno vrhnje,izvaditi tortu iz zamrzivača i polako i pažljivo uliti mousse.Na početku lagano dodati žlicom uz krajeve da se što prije stegne da ne iscuri vani i onda dodati ostatak.Tortu vratiti u zamrzivač nekoliko sati da se stegne.Izvaditi iz zamrzivača skinuti kalup i ukrasiti prema želji.Ovakve torte su idealne za preljevanje staklenim mirror glazurama.



Primjedbe