Macaronsi s čokoladom,likerom od višanja i višnjama. Višnje i čokolada su jedna od meni najdražih kombinacija. Višnja je moje omiljeno voće iz djetinstva. Za ovu kombinaciju je kriva moja draga Frana Omelić s bloga http://zlicomivilicom.blogspot.hr/ koja me pozvala da sudjelujem u igrici Ajme koliko nas je. Kao temu je odabrala višnju.Kako obožavam višnje, čokoladu i macaronse zadatak mi nije bio težak...
Macarosi:
Ovaj put sam koristila drugačiji recept za izradu macaronsa od onog koji je na blogu već napisan.
- 150 g šećera u prahu
- 150 g bademovog brašna
- 55 g bjelanjaka
- 150 g kristal šećera
- 37 g vode
- 55 g bjelanjaka
- 25 g šećera
Prosijte bademovo brašno i šećer u prahu. Dodajte 55 g bjelanjaka, dobro izmiješajte i ostavite sa strane. U lonac stavite 150 g kristal šećera i 37 g vode. Zagrijte do 110 stupnjeva, dodajte boju. Sada počnite miksati bjelanjak sa 25 g šećera. Kad sirup dosegne 118 stupnjeva, ulijte polako u bjelanjke. Napravite talijansku meringu, miksajte sve dok ne dobijete mekane vrhove i smijesa se ne ohladi. Sada izmiješajte obje smijese skupa dok ne dobijete pastu pazeći da ne premješate. Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom i istisnite krugove promjera oko 3 cm na silikonsku podlogu ili pek papir. Peći na 140 od 14-16 min ovisno o pećnici.
Pate od višanja:
- 170 g višanja(smrznutih)
- 70 g šećera za želiranje(podravka)
- 1 mala žličica glukoze
- 3 -4 žlice likera od višanja
Sve sastojke pomiješati i kuhati na lagano dok se ne zgusnu tj. da bude nešto kao mermelada . Malo smijese izvaditi na tanjurić i ako se ne razlijeva gotovo je. Miješati polako i pažljivo da višnje ostanu cijele. Pustiti da se ohladi.
Ganache od čokolade i likera od višanja:
- 125 ml slatkog vrhnja
- 200 g tamne čokolade
- 25 g maslaca
- 3-4 žlice likera višanja
Vrhnje ugrijati do vrenja, preliti preko izlomljene čokolade,miješati dok se ne otopi, dodati maslac i liker i sve dobro sjediniti. Pustiti da se ohladi.
Staviti ganache u slastičarsku vrećicu sa okruglim nastavkom. Macaronse punimo tako da ganache nanesemo u obliku prstena a u sredinu stavimo nadjev od višanja. Možete i pomiješati obje smijese i puniti macaronse...jednako su ukusni. Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici: https://www.facebook.com/menus.plasiris/
Primjedbe