nedjelja, 1. svibnja 2016.

Francuska čokoladna torta



Francuska čokoladna torta je spoj biskvita i kreme, sve klasici francuskog slastičarstva. Već ste primjetili da me nema na blogu. Upisala sam slastičarstvo i ovo je torta koja je nastala spojem naučenog u školi. Nastojala sam spojiti naučeno na sebi svojstven način. Već ste primjetili da obožavam čokoladu na 1000 načina,a ovo je još jedna torta na tu temu. Dacquoise biskvit,ganache od tamne,mliječne i bijele čokolade.

Dacquoise biskvit:

  • 240 g bjelanjka
  • 80 g šećera

  • 150 g fino mljevenih badema
  • 150 g šećera u prahu
  • 30 g brašna
Brašno,šećer u prahu i mljevene bademe pomiješati.Bjelanjak uz postupno dodavanje šećera izmiksati u čvrsti snijeg.Smjesu brašna i badema uz postupno dodavanje dodati u bjelanjak,mješajući lagano špatulom.Na pek papiru iscrtati 3 kruga promjera 26 cm.Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu s ravnim nastavkom i nanijeti smjesu u obliku pužnice počevši od sredine.Peći na 180 C oko 12 minuta.Dobivene biskvite ohladiti,za brže hlađenje možete ih nakratko staviti u zamrzivač.Dobiveni biskvit pažljivo odvojiti s pek papira.

Ganache od tamne čokolade:

  • 400 g tamne čokolade s min 60% kakaa
  • 400g slatkog vrhnja 35% mliječne masti
  • 50 g maslaca
Vrhnje zagrijati do vrenja,preliti preko čokolade i miješati da se otopi.Dodati na kockice nasjeckan maslac mješajući da se sve lijepo sjedini.Dobiveni ganache dobro ohladiti,da se počme zgušnjavati.

Ganache od mliječne čokolade:

  • 450 g mliječne čokolade po izboru
  • 400g slatkog vrhnja 35% mliječne masti
  • 1 želatina fix
  • 50 g maslaca
Vrhnje zagrijati do vrenja,preliti preko čokolade i miješati da se otopi. Dodati na kockice nasjeckan maslac miješajući da se sve lijepo sjedini. Dobiveni ganache dobro ohladiti. Kako se mliječna čokolada drugačije ponaša od tamne ovaj ganache sam izmiksala uz dodatak želatine fix.

Mousse od bijele čokolade:

  • 300 g bijele čokolade
  • 500 g slatkog vrhnja 35%m. m.
  • 50 g maslaca
  • 6 listova želatine
Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Zagrijte 300 g vrhnja do vrenja i prelijte preko čokolade miješajući da se otopi. Dodati na kockice nasjeckan maslac i miješati da se sve lijepo sjedini. Želatinu s malo vode otopiti i dodati u smijesu čokolade. Mikserom umutiti preostalo vrhnje i lagano pomiješati s kremom od čokolade.

Coulis s jagodama:

  • 100 g pirea od jagoda
  • 50 g šećera
  • 3g soka od limuna
Jagode nasjeckati i usitniti štapnim mikserom,dodati šećer sok od limuna. Sve prokuhati da se smijesa mako zgusne,procijediti,dobro ohladiti i staviti u slastičarsku vrećicu.

Slaganje torte:
Podložak za torte promjera 26 cm prisloniti na svaki biskvit i nožem okružiti ako je negdje višak.Obruč za tortu obložiti prozirnom folijom,namjestiti oko podloška .Slagati najprije biskvit pa tamni ganache,biskvit,ganache od mliječne čokolade,biskvit,mousse od bijele čokolade.Tortu ostaviti najbolje preko noći u hladnjaku da se krema stisne.Skinuti obruč ukrasiti coulisom od jagoda.Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:ttps://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl






2 komentara:

Frana Omelić kaže...

Predivna je...na francuski način ali s tvojom dušom!

Shusha Musha kaže...

Prekrasna... iducu nedjelju mi je rodjendan,svi obozavamo cokoladu pa mislim da ce ova divota biti na meniju <3 ako beba dozvoli...