srijeda, 23. ožujka 2016.

Monte torta s pralinama



Monte torta...lijepa je,ukusna je i nije djetna.Ali nema ničega bez nečega...zar ne???
Ovo je moja rekonstrukcija Montice koju svi tako obožavamo...dodala sam joj praline...ili usitnjeni krokant...baš kao iz naftaline...a možda i bolja.

Recept 


Biskvit:

  • 15 dkg lješnjaka
  • 6 bjelanjaka
  • 6 velikih žlica šećera
  • 6 velikih žlica brašna
  • ...i još..
  • 20 dkg nutele
  • oko 15 dkg petit beurre keksa

           Lješnjake popecite u pećnici,ohladite i oljuštite.Stavite u krpu i potucite batom za meso da ostanu malo krupniji.Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg,dodajte šećer,i na kraju lagano umiješajte brašno.Peći u namaštenom i pobrašnjenom kalupu za tortu promjera 26 cm.Na dno kalupa stavite papir za pečenje i rasporedite lješnjake po njemu,pa ih pažljivo prekrijte biskvitom od bjelanjka.Pecite oko 15 min na 180 C da biskvit dobije boju.,Ohladite prevrnite na pladanj,lješnjaci moraju biti gore .Uklonite masni papir pa biskvit stavite na odgovarajuću podlogu oko koje namjestite obruč obložen prozirnom folijom.

Krema: 

  • 6 žutanjaka
  • 10 dkg šećera
  • 3 vanilija pudinga
  • 1 l mlijeka
  • pola mahune vanilije
  • 25 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 150 g tamne čokolade

          Žutanjke i šećer izmiksajte,dodati pudinge i 2 dcl mlijeka.Preostalo mlijeko zakuhajte sa vanilijom i skuhajte uobičajrno kao puding.Ohladite i dodajte maslac izrađen sa šećerom u prahu.Kremu podijelite na dva dijela.U jedan dodajte usitnjene praline-krokant,a u drugi dio rastopljenu čokoladu.

Praline:

  • 30 dgk šećera
  • 1/2 dcl vode
  • 120 g oljuštenih i nasjeckanih badema

Šećer i vodu ulijte u posudu s debljim dnom i pustite da se šećer otopi i nprijeđe u karamel,dodajte bademe i malu žličicu maslaca.Skinite s vatre i izlijte na pleh koji prije toga malo premažete uljem.Kad se ohladi nasjeckati nožem na male komadiće i dodati u kremu.

Slaganje:

Biskvit premazati nutelom,staviti kekse izlomljene na manje komade,žutu kremu,kremu sa čokoladom i ostaviti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku da se krema dobro stisne.Skinuti obruč i ukrasiti šlagom po želji.
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl







Nema komentara: