ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Torta od badema,čokolade i vanilije


Bademi ,čokolada,vanilija ....sve to zapakirano u crvenu sjajnu glazuru.Ova torta je čisti užitak,Zbog nje će vas vaši gosti voljeti,neće moći odoljeti još jednoj kriški.To je slojevita torta od hrskave podloge s bijelom čokoladom,čokoladnom bavarskom kremom,dacquoisom od badema i kremom od vanilije.

Crumble od badema:

  • 40 g maslaca
  • 40 g smeđeg šećera
  • 40 g badema
  • 40 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 burbon vanilija šećer
  • 100 g bijele čokolade

Hladan maslac narezati na kocke i u njega utrljati mješavinu brašna,badema,šećera,soli i vanilije.Dobivene mrvice peći na 160 C,dok ne dobiju zlatnožutu boju.Ohlađeno pomiješati sa rastopljenom bijelom čokoladom.U kalup promjera 22 cm staviti papir za pečenje i izliti dobivenu smjesu,poravnati i staviti u zamrzivač da se stegne.

Dacquoise od badema:

  • 55 g bjelanjaka
  • 40 g šećera
  • 10 g brašna
  • 25 g mljevenih badema
  • 26 g šećera u prahu
  • nasjeckani bademi

Umiksati bjelanjak sa šećerom.U to lagano špatulom dodati mljevene bademe ,brašno,pomiješano sa šećerom u prahu.Tijesto lagano izmiješati.Staviti ga u  dresir vrećicu i na pek papiru nacrtajte krug promjera 22 cm nanesite tijesto i pospite ga sjeckanim bademima.Peći na 180 C oko 15-tak minuta.


Bavarios krema:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 100 g tamne čokolade
  • 1/2 mahune vanilije
  • 10 g želatine
  • 300 g tučenog slatkog vrhnja
  • konjak


Želatinu ostavite da nabubri u vodi prema uputi na vrećici.Žumanjke istući sa šećerom.Vrhnje s vanilijom zagrijati do vrenja,zatim dio zagrijanog vrhnja izliti na žumanjke.Promješati i vratiti sve u lonac te kuhati dok smijesa ne dosegne temperaturu 82 C .Skinuti s vatre dodati rastopljenu želatinu,nasjeckanu čokoladu,konjak.Sve dobro izmiješati dok se čokolada ne otopi.Rashladiti i umiješati tučeno slatko vrhnje.

Krema od vanilije:
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1/2 mahune vanilije
  • 6 žutanjaka
  • 100 g šećera
  • 10 g želatine
  • 200 g tučenog slatkog vrhnja

Istući žumanjke sa šećerom.Vrhnje s vanilijom zagrijati,zatim dio zagrijanog vrhnja dodati u žumanjke.Promiješati i vratiti sve u lonac,te kuhati dok smjesa ne dosegne temperaturu 82 C.Skinuti s vatre dodati rastopljenu želatinu.Rashladiti i umiješati tučeno slatko vrhnje u koje sam dodala i 1 želatinu fix.

Crvena sjajna glazura:
  • 75 ml vode
  • 150 g glukoze
  • 150 g šećera
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 70 g želatine(10 g želatine i 60 ml vode
  • 150 g bijele čokolade
  • crvena boja

Vodu,glukozu i šećer zagrijati na 103 C i preliti preko 100 g mlijeka u prahu,dobro izmiješati,dodati otopljenu želatinu,crvenu boju i bijelu čokoladu.Sve dobro miješati dok se čokolada ne otopi.Miksati štapnim mikserom 3-4 min,ostaviti da prenoći u hladnjaku.Ponovo zagrijati na laganoj vatri na 40 C pa spustiti temp.na 30 C i preliti tortu.Tortu prije preljevanja staviti na žičanu rešetku ispod koje stavimo pleh od pećnice.

Slaganje torte:
Na podlogu promjera 22 cm staviti crumble od badema,obruč torte obložiti prozirnom folijom i namjestiti oko torte.Na crumble od badema staviti bavarios kremu od čokolade,zatim dacquoise od badema i na kraju kremu od vanilije.Ostaviti u hladnjaku preko noći da se kreme stegnu.Zagrijati glazuru ,preliti tortu,paletnim nožem glazuru pogurati prema krajevima.Ukrasiti po želji. https://www.facebook.com/menus.plasiris/?fref=ts










2 komentara:

Frana Omelić kaže...

Savršena draga Milica , a šta drugo reći !

Milica Livaja kaže...

Hvala draga moja Frana.