Karamel umak to je jedan od umaka kojeg najviše volim.Brzo se napravi,možete ga više dana čuvati u staklenci u hladnjaku.Slaže se s mnogim kolačima ,sladoledom,panna cottom,s njim možete obogatiti kreme.... Ja sam kupila bademovo mlijeko i ovaj put odlučila s njim napraviti karamel umak.
Recept:
- 200 g šećera
- 30 ml vode
- 200 ml bademovog mlijeka(ili slatko vrhnje)
- 17 g maslaca
Bademovo mlijek zagrijte i ostavite sa strane.Vodu i šećer stavite u dublju tavu i zagrijavajte miješajući dok voda ne ispari šećer počme lagano tamniti.Šećer mora biti tamno zlatne boje, Nemojte ga prepržiti jer će biti gorak.Vrhnje ulijte u karamelizirani šećer,pripazite jer može prskati.Kuhajte na srednje jakoj vatri mješajući dok se sav šećer ne otopi i umak se zgusne i bude kremast.U to dodajte i maslac i dobro izmješajte,Ohladite na sobnoj temperaturi i prelijte u staklenku.Može se čuvati i do nekoliko dana u hladnjaku.U hladnjaku se još dodatno stisne,ali ga je dovoljno par minuta zagrijati da bude tekući.Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl
Primjedbe