Čokolada,bademi,marcipan,bavarska krema....Bavarska krema pomalo staromodna pripada onim starim ,zaboravljenim receptima,receptima iz naftaline koji se uporno vraćaju i uvijek su in.Kao da iznova pogledate seriju iz 80-tih.Jednostavna je,ukusna,lagana...obogaćena čokoladom topi se pod jezikom.Pokušajte ,uspjeh je zajamčen.
Recept
Biskvit:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 60 g brašna
- 30 g kakaa
- 20 g badema
Jaja i šećer miksajte dok ne udvostruči volumen i pobijeli,zatim dodajte brašno,šećer i kakao .Sve lagano izmiksajte.Kalup za tortu promjera 22 cm obložite pek papirom,izlijte smijesu i ispecite biskvit.Peći na 170 C oko 15-tak minuta provjeriti čačkalicom.
Bavarios krema:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 1/2 mahune vanilije
- 10 g želatine
- 300 g tučenog slatkog vrhnja
- konjak
Želatinu ostavite da nabubri u vodi prema uputi na vrećici.Žumanjke istući sa šećerom.Vrhnje s vanilijom zagrijati do vrenja,zatim dio zagrijanog vrhnja izliti na žumanjke.Promješati i vratiti sve u lonac te kuhati dok smijesa ne dosegne temperaturu 82 C .Skinuti s vatre dodati rastopljenu želatinu,nasjeckanu čokoladu,konjak.Sve dobro izmiješati dok se čokolada ne otopi.Rashladiti i umiješati tučeno slatko vrhnje.
Čokoladni premaz za biskvit:
- 100 g tamne čokolade
- 80 ml soka od naranče
Čokoladu otopiti sa sokom od naranče na laganoj vatri.
- 100 g marcipana
Ganache od čokolade za preljev:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g tamne čokolade
Vrhnje zagrijati do vrenja ,preliti preko izlomljene čokolade,miješati da se cčokolada otopi i procijediti.
Obruč za tortu obložiti prozirnom folijom,biskvit staviti na podložak za tortu promjera 20 cm(biskvit kad se ispeče bude manji od promjera kalupa u kojem smo ga pekli).Obruč namjestiti oko biskvita i biskvit natopite mlijekom,sokom od naranče,te premazati čokoladnim premazom.Staviti 10-tak minuta u zamrzivač da se stegne.Marcipan razvaljati na veličinu biskvita i staviti na čokoladni premaz.Na to izliti bavarios kremu od čokolade i konjaka.Tortu ostaviti najbolje preko noći u hladnjaku,skinuti obruč i foliju,pa tortu preliti ganacheom od čokolade.Ukrasiti po želji.
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici: https://www.facebook.com/menus.plasiris
Primjedbe