subota, 20. veljače 2016.

Choux au craquelin


Već ste se navikli da su mi strast mali šareni kolačići, a još k tomu da su sa francuskim predznakom. Jedan od takvih je i ovaj napravljen od paljenog tijesta. Paljeno tijesto je zapravo krema koja se pomoću slastičarske vrećice može oblikovati u različite oblike.Pri pečenju naraste i postaje hrskavo, iznutra prazno. Pogodno je za punjenje čokoladnom kremom,tučenim vrhnjem ili slastičarskom kremom.

Recept:

Craquelin:

  • 56 g maslaca-sobne temperature
  • 67 g  šećera
  • 63 g brašna

Od brašna,šećera i maslaca zamijesiti tijesto i podjeliti ga na 4 djela. Svaki dio obojati drugom bojom, možete koristiti bilo koju boju.Ja sam u jedan dio dodala kakao. Intezitet boje odredite prema želji. Tijesto tanko razvaljati između dvije folije, možete staviti i u vrećicu za zamrzavanje . Vaditi manjom okruglom modlicom krugove i na vrh svakog našpricanog kolačića-chouxa  staviti po jedan kružić.

Paljeno tijesto:

  • 150 g brašna
  • malo soli
  • 15 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 125 ml vode
  • 125 ml mlijeka
  • 4 jaja (tučena)

Na laganoj vatri zagrijte maslac,mlijeko i  vodu da se maslac rastopi.Udrugoj zdjeli pomiješajte brašno,sol i šećer.Kad se maslac rastopi naglo pojačajte vatru da smjesa naglo zakuha.Dodajte suhe sastojke,maknite lonac s vatre i miješajte.Dobivena smjesa mora biti glatka i ne smije se ljepiti za stjenke lonca.Ostavite da se hladi oko 15 minuta.Smjesu nemojte tući jer će postati vrlo masna.Kad se smjesa ohladila dodajte jedno po jedno tučeno jaje.Nakon svakog dodanog jaja smjesu tucite i dobro umiješajte svako jaje.Nastavite smjesu tući i nakon što ste dodali sva jaja sve dok tijesto ne postane glatko i sjajno.Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s neizrađenim nastavkom i istiskujte male hrpice na pleh za pečenje obložen pek papirom.Između hrpica ostavite razmaka jer će prilikom pečenja narasti.Sad na vrh svake hrpice stavite po jedan kružić obojanog tijesta. Peći na 200 C oko18-20 minuta ovisno o pećnici.Za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu.Ohladite ih na rešetki.Ja sam svaki probola malo čačkalicom da iziđe vrući zrak iz njih.Puniti ih možete tako da odrežete vrh pa punite čokoladnom kremom i ukrasite tučenim vrhnjem.A možete ih puniti nadjevom kroz malu rupicu na dnu koristeći slastičarsku vrećicu s jednostavnim nastavkom.

Krema:

  • 400 g tamne čokolade
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 želatina fix

Vrhnje zagrijati do vrenja preliti preko izlomljene čokolade i mješati dok se otopi.Ohladiti.Najbolje je ganache napraviti dan ranije pa ostaviti u hladnjaku preko noći.Hladnu kremu izmiksati uz dodatak želatine fix.

Za ukrašavanje:
300 ml tučenog slatkog vrhnja(dodati učvršćivač za šlag ili želatinu fix)
Kolačiće-chouxe puniti čokoladnom kremom i tučenim vrhnjem.
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl







Nema komentara: