Čokoladni mouss,šumsko voće,panna cota i biskvit od badema.....Da ne bi nešto dužila i pričala vam o okusima idemo odmah na recept....Kad je isprobate znat ćete zašto je asocijacija na film"Do posljednjeg daha"....
Biskvit od badema:
- 140 g sitno mljevenih badema
- 160 g šećera
- 3 jaja
- 3 bjelanjka
- 30 g maslaca
- 25 g brašna
- 20 grama gustina
Bjelanjak miksajte u snijeg uz postupno dodavanjr polovice količine šećera.Jaja miksajte sa preostalom polovicom šećera,dok ne dobijete finu pjenastu smjesu.Zatim dodajte maslac sobne temperature,kojeg isto malo izmiksate.Naizmjenično dodati u smijesu brašno,gustin i mljevene bademe.Nakon toga lopaticom lagano umiješati u snijeg od bjelanjka.Kalup za tortu promjera 26 cm obložiti pek papirom i peći dvije kore na 170C do zlatnožute boje.
Panna cotta:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 3 lista želatine
- 30 g šećera
- 1/2 mahune vanilije
Želatinu namočiti u hladnoj vodi.Slatko vrhnje,šećer i mahunu vanilije zagrijati do točke vrenja.Maknite s vatre i umiješajte omekšanu želatinu.Kalup okrugli promjera 20 cm obložiti prozirnom folijom da kasnije lakše odvojite panna cottu.Pustite da se prohladi i izlijte u kalup i stavite u hladnjak da se stegne,ako vam se žuri slobodno stavite u zamrzivač dok se ne stegne.
Čokoladni mousse:
- 125 g vode
- 125 g šećera
- 400 g tamne čokolade
- 900 g slatkog vrhnja
- 150 g žutanjaka
- 7 listova želatine
Želatinu namočite u hladnoj vodi.Žumanjke miksajte sa šećerom i na pari kuhajte dok se ne zgusne.Čokoladu otopite s vrućom vodom i postupno dodajte u smjesu sa žumanjcima.Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst snijeg i lagano lopaticom umiješajte u smijesu .Omekšanu želatinu ocijedite,otopite i dodajtwe u čokoladni mousse.
Žele od šumskog voća:
- 300 g šumskog voća
- 120 g šećera
- 6 listova želatine
Šumsko voće lagano prokuhati sa šećerom,izmiksajte,propasirajte,pa umiješati omekšalu želatinu.Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm obložite ga prozirnom folijom i izlijte prohlađeni žele u kalup i ostavite u hladnjaku da se stisne.
Čokoladna glazura:
- 280 g vode
- 360 g šećera
- 260 g slatkog vrhnja
- 120 g kakaa u prahu
- 6 listova želatine
Želatinu namočiti u hladnoj vodi.Vodu ,šećer i slatko vrhnje zakuhajte,dodajte kakao i kuhajte do fine kustoće.Dodajte omekšalu i ocijeđenu želatinu,izmiješajte i pustite da se ohladi oko 15-tak minuta.
Slaganje torte:
Obruč torte namjestite na veličinu biskvita i obložite ga prozirnom folijom.Na kartonski podložak stavite biskvit od badema,sloj čokoladnog moussea,žele od šumskog voća,sloj čokoladnog moussea,biskvit od badema,čokoladni mouss,panna cotta,čokoladni mouss.Tortu ostavite u hladnjaku da se stegne i prelijte glazurom.Ukrasite po želji.Višak bjelanjka možete iskoristiti za macaronse :
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl
Primjedbe