subota, 16. siječnja 2016.

Do posljednjeg daha-čokoladna torta


        Čokoladni mouss,šumsko voće,panna cota i biskvit od badema.....Da ne bi nešto dužila i pričala vam o okusima idemo odmah na recept....Kad je isprobate znat ćete zašto je asocijacija na film"Do posljednjeg daha"....

Biskvit od badema:

  • 140 g sitno mljevenih badema
  • 160 g šećera
  • 3 jaja
  • 3 bjelanjka
  • 30 g maslaca
  • 25 g brašna 
  • 20 grama gustina

         Bjelanjak miksajte u snijeg uz postupno dodavanjr polovice količine šećera.Jaja miksajte sa preostalom polovicom šećera,dok ne dobijete finu pjenastu smjesu.Zatim dodajte maslac sobne temperature,kojeg isto malo izmiksate.Naizmjenično dodati u smijesu brašno,gustin i mljevene bademe.Nakon toga lopaticom lagano umiješati u snijeg od bjelanjka.Kalup za tortu promjera 26 cm obložiti pek papirom i peći dvije kore na 170C do zlatnožute boje.

Panna cotta:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 3 lista želatine
  • 30 g šećera
  • 1/2 mahune vanilije

        Želatinu namočiti u hladnoj vodi.Slatko vrhnje,šećer i mahunu vanilije zagrijati do točke vrenja.Maknite s vatre i umiješajte omekšanu želatinu.Kalup okrugli promjera 20 cm obložiti prozirnom folijom da kasnije lakše odvojite panna cottu.Pustite da se prohladi i izlijte u kalup i stavite u hladnjak da se stegne,ako vam se žuri slobodno stavite u zamrzivač dok se ne stegne.

Čokoladni mousse:


  • 125 g vode
  • 125 g šećera
  • 400 g tamne čokolade 
  • 900 g slatkog vrhnja
  • 150 g žutanjaka
  • 7 listova želatine

         Želatinu namočite u hladnoj vodi.Žumanjke miksajte sa šećerom i na pari kuhajte dok se ne zgusne.Čokoladu otopite s vrućom vodom i postupno dodajte u smjesu sa žumanjcima.Slatko vrhnje izmiksajte u čvrst snijeg i lagano lopaticom umiješajte u smijesu .Omekšanu želatinu ocijedite,otopite i dodajtwe u čokoladni mousse.

Žele od šumskog voća:


  • 300 g šumskog voća
  • 120 g šećera
  • 6 listova želatine

Šumsko voće lagano prokuhati sa šećerom,izmiksajte,propasirajte,pa umiješati omekšalu želatinu.Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm obložite ga prozirnom folijom i izlijte prohlađeni žele u kalup i ostavite u hladnjaku da se stisne.

Čokoladna glazura:

  • 280 g vode
  • 360 g šećera
  • 260 g slatkog vrhnja
  • 120 g kakaa u prahu
  • 6 listova želatine


Želatinu namočiti u hladnoj vodi.Vodu ,šećer i slatko vrhnje zakuhajte,dodajte kakao i kuhajte do fine kustoće.Dodajte omekšalu i ocijeđenu želatinu,izmiješajte i pustite da se ohladi oko 15-tak minuta.

Slaganje torte:
          Obruč torte namjestite na veličinu biskvita i obložite ga prozirnom folijom.Na kartonski podložak stavite biskvit od badema,sloj čokoladnog moussea,žele od šumskog voća,sloj čokoladnog moussea,biskvit od badema,čokoladni mouss,panna cotta,čokoladni mouss.Tortu ostavite u hladnjaku da se stegne i prelijte glazurom.Ukrasite po želji.Višak bjelanjka možete iskoristiti za macaronse :
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl 




Nema komentara: