četvrtak, 10. prosinca 2015.

Snježna gnijezda


         Snježna gnijezda su zapravo minijaturni desert napravljeni  od meringue smijese. Meringue smijesa se priprema od  zaslađenih čvrsto tučenih bjelanjaka.Obožavam ovakve minijaturne deserte.Idealni su kao spektakularni završetak obroka,ili pak za poslužit uz kavu.Ovdje sam koristila francusku meringue smijesu koja je najidealnija za ovo.Od nje možete raditi i puslice...

Sastojci: 

  • 2 bjelanjka
  • 115 g šećera

Krema:

  • 250 g mascarpone sira
  • 150 g bijele čokolade

Priprema:

        Tucite bjelanjke dok ne postanu posve čvrsti.Postupno dodati polovicu od ukupne količine šećera,a drugu lagano umiješati.Dobivenu meringue smijesu stavite u slastičarsku vrećicu na koju stavite i manji zvjezdasti nastavak za ukrašavanje.Na masnom papiru iscrtajte olovkom kružnice željene veličine ostavljajući mjesta između njih jer se prilikom pečenja gnijezda malo rašire.Ja sam i ovaj put iskoristila podlogu od macaronsa.Ako radite na masnom papiru kad nacrtate kružnice papir okrenuti da nacrtani dio bude do pleha..Kod oblikovanja gnijezda vrećicu treba držati posve uspravno,a kolutove oblikovati od središta prema rubu.Po obodu koluta istisnete jedan do dva sloja smjese,da dobijete rubove.
        Peći odnosno sušiti ih na 130 C oko 50 minuta.Kad su gotovi pustite ih da se ohlade i lagano odvojite od papira.

Priprema kreme:

        Čokoladu lagano otopiti na pari i onda kistom premazati lagano svako gnijezdo iznutra,to će pomoći da gnijezda ostanu hrskava da ne omekšaju od kreme.Ostatak čokolade pomiješati sa mascarpone sirom ,dobro izmiješati i ostaviti u hladnjak da se stisne .Dobivenu kremu staviti u dressir vrećicu sa zvjezdanim nastavkom i puniti gnijezda.Ukrasiti voćem po želji.Puniti ih kremom nekih sat vremena prije posluživanja.




Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl


1 komentar:

Frana Omelić kaže...

Savršeno moji - mali slatki zalogaji! Probam obavezno!