petak, 18. prosinca 2015.

Crème brûlée


        Već dugo vremena htijela sam isprobati creme brulle,ali nikako da se nađe trenutak.E sad mi je žao što sam čekala.Ono što je dobro jest kako brzo nestaje i topi se u ustima.Dok shvatite što se događa zdjelica je već prazna.Uvijek kad vam se nađe višak žumanjaka ne oklijevajte što ćete s njima...sigurna sam da će vas creme brulle oduševiti.Možete u nju dodati čokoladu,vrhnje aromatizirati okusima koje volite...

Recept:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 180 ml mlijeka
  • 1/2 mahune vanilije
  • 30 g šećera
  • 8 žutanjaka
  • 4 žlice šećera
  • ovo je količina za 4 porcije

Vaniliju prerezati na polai izvaditi sjemenke.U zdijelu za kuhanje staviti vrhnje i mlijeko, sjemenke vanilije,cijelu vaniliju te pustite da zavrije.Ako želite nečim drugim aromatizirati vrhnje onda umijesto vanilije stavite to što želite (naranča, cimet, limun, ružmarin, lavanda). Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi i procijediti.Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati ručno pjenjačom i polako dodatoi toplo vrhnje.Kremu izlijte u 4 vatrostalne posudice.Posudice stavite u dublji pleh u koji ulijete hladne vode tako da dopire do polovice vatrostalnih posudica s kremom.Stavite peći na 150 C oko 30 min.


Gotovu kremu pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi i premjestiti u hladnjak najbolje preko noći.Prije posluživanja posuti ravnomjerno s jednom žlicom šećera i brenerom karamelizirati.Ako nemate brener u pećnici namjestite da grije samo gornji grijač i stavite na najgornji nivo posudice kratko dok se šećer karamelizira ,ali pazite da ne pregori karamel.



Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl

Nema komentara: