utorak, 6. listopada 2015.

Opera torta



Opera torta na moj način.
Kombinirala sam više recepata,oduzimala dodavala sastojke pojednostavnila neke stvari i naravno prezadovoljna sam konačnim rezultatom.

Biskvit:

  • 5 cijelih jaja
  • 5 bjelanjka
  • 180 g mljevenih badema
  • 200 g šećera
  • 50 g brašna
  • 20 g škrobnog brašna
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 2 žlice kakaa

Krema od kave i maslaca :

  • 5 žumanjaka
  • 140 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 500 ml mlijeka 
  • dvije žličice ness kave(ili 125 ml mlijeka +125 ml skukane obične kave)
  • 120 g šećera u prahu

Sirup za preljev:

  • 150 ml vode
  • 2-3 žlice šećera
  • malo ruma
Sve lagano prokuhati

Ganache od čokolade:

  • 300 ml vrhnja  za slag
  • 300 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca

Preljev od čokolade:

  • 250  ml vrhnja za kuhanje
  • 300 g tamne čokolade (Izlomljenu čokoladu otopiti lagano u vrhnju)

Za ukras sam koristila ušećerene ružine latice

Priprema:

Bijelanjak izmiksati u čvrst snijeg s polovicom količine šećera(100 g).Rastopite maslac.Uposudi pomijesajte jaja i preostali šećer i miksajte dok se volumen ne udvostruči i smijesa pobijeli.Dodajte bademe, kakao,rastopljeni maslac pa lagano dodati tučeni bjelanjak.Peći u kalupu veličine oko 20x30 cm tri kore.Kalup obložiti papirom za pečenje,peći 6-8 min na 180 c.Kore pustiti da se ohlade.
Za ganache vrhnje zagrijati do vrenja,preliti preko izlomljene čokolade,izmiješati  dodati maslac i pustiti da se ohladi.Mozete je staviti i u zamrzivač da se prije stisne dok pripremate kremu od kave.

Krema od kave:
U posudi pomiješajte žumanjke s gustinom i malo mlijeka.Preostalo mlijeko stavite zakuhati ,dodajte šećer,dodajte 2 žličice ness kave(ili ako ćete koristiti kombinacju mlijeka i skuhane kave pola pola onda ness izostavite).Kad mlijeko prokuha lagano miješajući dodajte malo mlijeka u žumanjke da se ugriju,a zatim izliti sve u posudu u kojoj se kuha uz stalno miješanje.Miješajte dok se ne zgusne.Kremu ostavite da se ohladi.Maslac izradite sa šećerom u prahu i dodajte ohlađenoj kremi.Ostaviti u hladnjaku da se ohladi i stisne.

Slaganje torte:
Kalup u kojem ste pekli kore premažite maslacem i stavite papir za pečenje u kalup tako da vam krajevi 1 cm vire preko ruba kalupa.Staviti prvi biskvit kojeg premazemo sirupom za preljev,nanesite pola kreme od kave.Stavite drugi biskvit i pritisnite,izlijte ganache od čokolade,pa stavite treći biskvit.Na treći biskvit stavite preostalu kremu od kave.Tortu ostaviti 2 h u zamrzivaču.Izvadite tortu iz zamrzivača i prelijte toplim preljevom od čokolade i ostavite u hladnjaku da se stegne.Dobro ohlađenu tortu iz kalupa izvadite pomoću papira,zagladite rubove ako je to potrebno.




Sve sto radim mozete pratiti i na mojoj fb stranici :://www.facebook.com/menus.plasiris


1 komentar:

marija puljak kaže...

Predivno izgleda a mislim i ukusna. Moram isprovati