Macaronsi

Macaronsi jednostavni i slozeni u tome je njihov šarm.Naziv im potječe od talijanske riječi maccherone,koja se negdje prevodi kao fino tijesto,aq negdje kao nesto mljeveno.Povijest im je kraljevska,najbolje ih rade u Parizu.Iako sec rade od samo nekoliko jednostavnih sastojaka -badema,šećerai bjelanaca,zahtjevaju strpljenje,vježbu,ponavljanje,preciznosti prstohvat sreće.Vrlo su zahtjevno malo čudo.I tako svaki put kad ih odlučite pripremati!!!! Isprobala sam dosta recepata i odlučila sam se na ovaj jer sadrzi najmanju količinu šećer tako da ostale okuse možemo osjetiti,a ne da šećer preuzme okusne pupoljke.Moj faforit su definitivno macaronsi s lješnjakom punjeni ganacheom od tamne čokolade s dodatkom naranče.



Osnovni recept:

70 g bjelanjaka(od dva srednja jaja)
50 g kristal šećera
80 g vrlo sitno mljevenih badema
120 g šećera u prahu
boje po želji


Nekoliko dana prije nego odlučite raditi macaronse pripremite jaja-odvojite bjelanjak od žumanjka,pa bjelanjak pokrijte folijom u kojoj ste izbusili 5-6 rupica.Bjelanjak neka odleže najmanje 24 h-do najviše pet dana.nekoliko sati prije nego sto odlučite raditi macaronse izvadite ih iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temp.
Miješajte šećer u prahu i brašno od badema u mikseru na minut-dvije,zaustavite.pokupite sve s rubova posude pa miksajte jos minutu. N a taj način će se bademi i šećer savršeno povezati.Dobivenu mješavinu prosijte.U veliku zdjelu stavite bjelanjak i tucite mikserom srednjom brzinom.Kad se počne stvarati snijeg,polako dodati šećer žlicu po žlicu,dok ne dobijete kremastu masu.Ako dodajete boje u gelu sad je trenutak da dodate boju,nakon toga dodajte mješavinu šećera i badema.Ako koristite boje u prahu onda ih dodaje u mjesavinu šećera i badema.Pazljivo lopaticom mjesajte bjelanjak s mjesavinom šećera i badema to je najvažniji dio u ovoj cijeloj priči.Potrebno je oko 45 puta ,brojite dok miješate smjesa mora sa lopatice padati u mlazu kao lava.Sve preko toga je previse i premiješati će te smjesu koja će postati pretekuća.
Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje,lim obložite papirom za pečenje i istiskujte hrpice veličine oraha između ostaviti razmak jer se smjesa malo raširi.Nakon toga plehom par puta lupite o radnu površinu da izide zrak i ostavite ih da odstoje 45-60 min da se blago prosuše tj.dok dok se površina ne osuši u koricu.Površina se ne smije ljepiti za prst.
Zagrijati pećnicu na oko 140(130)stupnjeva i peći između 13-18 minuta,Ne otvarati vrata pećnice dok se macaronsi peku.Na kratko ih otvorite tek pred kraj pečenja,i to dva putakako biste se riješili suvišne vlage i dobili lijepu koricu.Kad su gotovi trebali bi izgledati suho i čvrsto na vrhu kad ih lagano kucnete.Kad su gotovi pustite da se ohlade pa ih onda tek skidajte s pek papira ili silikonske pdloge.
Gotove macaronse spremite u posudu koja dobro "dihta"i držite u hladnjaku još 24 h.Kad se malo odmore dobit ćete savršenstvo teksture i okusa.Pečeni i ohlađeni macaronsi dobro podnose zamrzavanje,a mozete ih čuvati u kutiji koja dobro"dihta"i do mjesec dana.
Puniti ih možete po želji,a meni je najdrazi ganache od tamne čokolade i naranče:


100 g tamne čokolade
100ml slatkog vrhnja
50 ml soka od naranče
malo korice od naranče

Vrhnje zagrijati i preliti preko izlomljene čokolade mjesati dok se ne otopi,dodati sok i koricu naranče i pustiti da se krema ohladi i stisne.Uz pomoć slastičarske vrećice nadjenite macaronse i uživajte!!!




Primjedbe