Chocholate pecan tart



Čokolada,pekan orah i karamela su sastojci kojima je teško odolit.Ovaj tart se može servirati topao ili hladan,posut kakaom ili šećerom u prahu.Recept sam preuzela iz knjige "Chocholate-Kirsten Tibballs"

Prhko tijesto za tart:
110 g brašna
60 g maslaca
40 g šećera
30 g jaja(1/2 jaja)
Ja sam napravila jednu ipo dozu tijesta i dodala cijelo manje jaje.Umutiti prhko tijesto od svih navedenih sastojaka.Zamotati ga u plastičnu foliju i spremiti u hladnjak oko 30 minuta.Ohlađeno tijesto razvaljati na oko 3mm debljine i utisnuti u prsten ili kalup za tart promjera 25 cm.Staviti ga na 15 min u zamrzivač.Pećnicu ugrijati na 170 C.Na tijesto staviti kuglice za pečenje,ako nemate onda staviti slanutak koji se stavi u vrećicu za pečenje ili pek papir.Slanutak kasnije ne bacati,može još dugo služiti za pečenje tartova.Peći oko 15 minuta.Ukloniti kuglice i vratiti  tart u pećnicu 10 min.Ohladiti na sobnu temperaturu.

Tostirani pekan orasi:
90 g pekan oraha
Orahe staviti na pek papir,pećnicu zagijati na 160C i peći orahe8-10 minuta.Ohladiti i nasjeckati.

Čokoladna krema:
50 g kvalitetne tamne čokolade min 52%kakaa
100 ml mlijeka
100 ml slatkog vrhnja 35%m.m.
20 g smeđeg šećera
15 g meda(1 žlica)


15 g maslaca
vanilija(pasta,vanilija šećer...)
2 žumanjka
Zagrijati mlijeko i vrhnje pa preliti preko čokolade.Dobro izmiješati, dodati maslac sobne temp.i sve dobro sjediniti.Udrugu zdjelu dodati žumanjke,šećer,med i vaniliju.Dobro izmiješati pa dodati smjesu čokolade.Tako dobivenu kremu uliti u tart i peći oko 30-40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 90C.Krema na dodir mora biti čvrsta.Ohladiti na sobnu temperaturu.

Karamel:
45 g meda
150 ml slatkog vrhnja 35%m.m.
korica limuna(to stavite po želji)
45 g glukoze
5g soli(stavite po želji,može se i izostavit)
120 g šećera
60 g kvalitetne bijele čokolade
Pomiješati med,vrhnje,koricu limuna.glukozu ,sol i sve zagrijati na srednjoj vatri .Ostaviti sa strane.Šećer staviti u zdjelu na laganu vatru,napraviti karamel zlatno smeđe boje.Maknuti sa vatre i dodati lagano prethodnu smjesu,sve ponovo vratiti na vatru nekoliko minuta dok se karamel ne otopi.Staviti čokoladu u zdjelu ,na zdjelu cjedilo i procijediti karamel preko čokolade.Sve dobro izmiješati.
Tostirane nasjeckane pekan orahe rasporediti po čokoladnoj kremi.Uliti karamel.Ohladiti.Po želji može se servirati sa vrućim karamelom....posut kakaom...šećerom u prahu....


Primjedbe