Čokolada je kraljica deserta. Odličan je izbor kad želite zadiviti vaše goste,a druženje pretvoriti u magično slatko iskustvo. Ovdje sam spojila kokos,bijelu čokoladu i tamnu čokoladu. Zvuči nevjerovatno, a istodobno savršeno. Ova slatka ljetna čarolija idealna je uz miris mora i lagani povjetarac. Osnova recepta je od slavnog francuskog slastičara Emanuela Hamona, kojeg sam samo malo prilagodila drugom okusu a to je kokos,tamnu čokoladu zamijenila bijelom. Ovo je zaista jedna slastičarska čarolija.
Recept:
Biskvit brownie:
- 90 g jaja
- 150 g šećera
- 100 g čokolade 85%kakaa(65% minimalno)
- 120 g maslaca
- 65 g brašna
Rastopiti maslac i čokoladu. Miksati jaja i šećer dok se smjesa ne udvostruči i pobijeli.Spojiti smjese i dodati brašno.Smijesu rasporediti u 2 kalupa promjera 20 cm.Peći 15 min na 170 C.Biskvite dobro ohladiti.
Čokoladni mousse:
- 500 g bijele čokolade
- 400 g slatkog vrhnja
- 10 listova želatine
- 1000 g slatkog vrhnja 35 %m.m.
Želatinu namočiti u hladnu vodu,Vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko izlomljene čokolade.Miješati da se čokolada otopi ,a smjesa postane kompaktna.Dodati ocijeđenu želatinu,promiješati.Ostatak vrhnja izmiksati u šlag ,ali ne do kraja i spojiti sa čokoladom.
Hrskavi sloj od meringe i bijele čokolade:
Meringa:
- 100 g šećera
- 60 g bjelanjaka
- Hrskavac:
- 150 g bijele čokolade
- 75 g meringe
Miksati bjelanjke i šećer.Slastičarskom vrećicom napraviti duge štapiće i peći 1 h na 110 C .Kad se osuše i ohlade,pdijeliti meringu na komadiće i pomiješati s otopljenom bijelom čokoladom.U obruč za tortu promjera 22 cm utisnuti tanki sloj hrskave smijese.
Cremeux od kokosa:
- 60 g žutanjaka
- 60 g šećera
- 4 g želatine
- 16 g vode
- 100 g slatkog vrhnja
- 150 g kokosovog mlijeka
Žumanjke dobro izraditi sa šećerom.Želatinu namočiti u hladnu vodu.Vrhnje i kokosovo mlijeko zagrijati,dodati polako u smijesu šećera i jaja.Vratiti na vatru i kuhati do 84 C.maknuti s vatre i dodati želatinu.Procijediti i uliti u kalup promjera 20 cm i zamrznuti.Ako volite intezivniji okus kokosa možete dodati još žlicu dvije kokosovog brašna u kremu.
Slaganje torte:
U kalup promjera 22 cm staviti hrskavi sloj.Nanijeti čokoladni mousse oko 1 cm debljine.Staviti zamrznuti cremeux od kokosa.Prekriti mousseom te staviti brownie biskvit.Tanko prekriti mousseom pa staviti brownie biskvit i prekriti ostatkom moussea.Svaki put kad stavite mouss mozete kratko zamrznuti tortu da se mousse brže stegne.Ukrasiti prema želji.Tortu preko noći ostaviti u zamrzivaču.Sve ono sto radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl
Primjedbe