![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZdi3Ovov_CJ-YUvSd4Fafv4eMn_1NBspkf1kkfXsGapBOaW88aKnAD0rN1-sO8-JG8axY0BxLaXhdt9YH2c_DDvDNGmtIYMCYFW12Wa4GDLlx3L15KkDyWGwGlwpTIfCKGzqqC6jWGvE/s320/12736791_1938690316356892_1562026052_o.jpg)
Bademi ,čokolada,vanilija ....sve to zapakirano u crvenu sjajnu glazuru.Ova torta je čisti užitak,Zbog nje će vas vaši gosti voljeti,neće moći odoljeti još jednoj kriški.To je slojevita torta od hrskave podloge s bijelom čokoladom,čokoladnom bavarskom kremom,dacquoisom od badema i kremom od vanilije.
Crumble od badema:
- 40 g maslaca
- 40 g smeđeg šećera
- 40 g badema
- 40 g brašna
- prstohvat soli
- 1 burbon vanilija šećer
- 100 g bijele čokolade
Hladan maslac narezati na kocke i u njega utrljati mješavinu brašna,badema,šećera,soli i vanilije.Dobivene mrvice peći na 160 C,dok ne dobiju zlatnožutu boju.Ohlađeno pomiješati sa rastopljenom bijelom čokoladom.U kalup promjera 22 cm staviti papir za pečenje i izliti dobivenu smjesu,poravnati i staviti u zamrzivač da se stegne.
Dacquoise od badema:
- 55 g bjelanjaka
- 40 g šećera
- 10 g brašna
- 25 g mljevenih badema
- 26 g šećera u prahu
- nasjeckani bademi
Umiksati bjelanjak sa šećerom.U to lagano špatulom dodati mljevene bademe ,brašno,pomiješano sa šećerom u prahu.Tijesto lagano izmiješati.Staviti ga u dresir vrećicu i na pek papiru nacrtajte krug promjera 22 cm nanesite tijesto i pospite ga sjeckanim bademima.Peći na 180 C oko 15-tak minuta.
Bavarios krema:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 100 g tamne čokolade
- 1/2 mahune vanilije
- 10 g želatine
- 300 g tučenog slatkog vrhnja
- konjak
Želatinu ostavite da nabubri u vodi prema uputi na vrećici.Žumanjke istući
sa šećerom.Vrhnje s vanilijom zagrijati do vrenja,zatim dio zagrijanog vrhnja
izliti na žumanjke.Promješati i vratiti sve u lonac te kuhati dok smijesa ne
dosegne temperaturu 82 C .Skinuti s vatre dodati rastopljenu
želatinu,nasjeckanu čokoladu,konjak.Sve dobro izmiješati dok se čokolada ne
otopi.Rashladiti i umiješati tučeno slatko vrhnje.
Krema od vanilije:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 1/2 mahune vanilije
- 6 žutanjaka
- 100 g šećera
- 10 g želatine
- 200 g tučenog slatkog vrhnja
Istući žumanjke sa šećerom.Vrhnje s vanilijom zagrijati,zatim dio
zagrijanog vrhnja dodati u žumanjke.Promiješati i vratiti sve u lonac,te kuhati
dok smjesa ne dosegne temperaturu 82 C.Skinuti s vatre dodati rastopljenu
želatinu.Rashladiti i umiješati tučeno slatko vrhnje u koje sam dodala i 1
želatinu fix.
Crvena sjajna glazura:
- 75 ml vode
- 150 g glukoze
- 150 g šećera
- 100 g mlijeka u prahu
- 70 g želatine(10 g želatine i 60 ml vode
- 150 g bijele čokolade
- crvena boja
Vodu,glukozu i šećer zagrijati na 103 C i preliti preko 100 g mlijeka u
prahu,dobro izmiješati,dodati otopljenu želatinu,crvenu boju i bijelu
čokoladu.Sve dobro miješati dok se čokolada ne otopi.Miksati štapnim mikserom
3-4 min,ostaviti da prenoći u hladnjaku.Ponovo zagrijati na laganoj vatri na 40
C pa spustiti temp.na 30 C i preliti tortu.Tortu prije preljevanja staviti na
žičanu rešetku ispod koje stavimo pleh od pećnice.
Slaganje torte:
Na podlogu promjera 22 cm staviti crumble od badema,obruč torte obložiti
prozirnom folijom i namjestiti oko torte.Na crumble od badema staviti bavarios
kremu od čokolade,zatim dacquoise od badema i na kraju kremu od
vanilije.Ostaviti u hladnjaku preko noći da se kreme stegnu.Zagrijati glazuru
,preliti tortu,paletnim nožem glazuru pogurati prema krajevima.Ukrasiti po
želji. https://www.facebook.com/menus.plasiris/?fref=ts
Primjedbe