Trufles,praline i sitne slastice su sjajan način kako zaokružiti ručak ili večeru za posebne prigode.Osnova je čokolada,a uz dodatak likera,badema,oraha,naranče,suhih smokava,prošeka,kokosa krećete ravno u čokoladni raj.Samo čekaju da ih napravite.Čime ćete se počastiti možete birati.Donosim vam recepte za rafaelo ,trufles sa konjakom i narančom i trufles sa prošekom,bademima,suhim smokvama i grožđicama.
Rafaelo kuglice:
- 200 g kvalitetne bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 130 g kokosa
Zagrijati vrhnje i izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada otopi,dodati kokos.Sve dobro promiješati,skinuti s vatre i ohladiti.Pustiti da odstoji nekoliko sati u hladnjaku.Oblikovati kuglice i još ih malo uvaljati u kokos.
- 200 g tamne čokolade 64% kakaa
- 100 g tamne čokolade 76% kakaa
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica maslaca
- 2-3 žlice konjaka
- 2 žlice sitno narezanih arancina
- malo ribane korice naranče
- 2-3 žlice soka od naranče
Slatko vrhnje zakuhajte,prelijte preko obe vrste čokolade.Miješati dok se čokolada ne otopi,dodati preostale sastojke i ostaviti neko vrijeme u hladnjaku da se stegne.Oblikovati kuglice i uvaljati ih u kakao.
Trufles sa prošekom ,bademima,suhim smokvama i grožđicama:
- 2oo g mliječne čokolade
- 100 g tamne čokolade 76% kakaa
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice grožđica
- 2 suhe smokve
- 100 g badema
- prošek
Suhe smokve sitno nasjeckati,grožđice potopiti u prošek i kad omekšaju štapnim mikserom sve usitniti.Vrhnje zagrijati do vrenja preliti preko izlomljene čokolade i miješati da se otopi.Dodati ostale sastojke i dobro promiješati.Ostaviti u hladnjak da se dobro stegne.Oblikovati kuglice i uvaljati ih u sjeckane bademe.
Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici :https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl
Primjedbe