Crème brûlée


        Već dugo vremena htijela sam isprobati creme brulle,ali nikako da se nađe trenutak.E sad mi je žao što sam čekala.Ono što je dobro jest kako brzo nestaje i topi se u ustima.Dok shvatite što se događa zdjelica je već prazna.Uvijek kad vam se nađe višak žumanjaka ne oklijevajte što ćete s njima...sigurna sam da će vas creme brulle oduševiti.Možete u nju dodati čokoladu,vrhnje aromatizirati okusima koje volite...

Recept:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 180 ml mlijeka
  • 1/2 mahune vanilije
  • 30 g šećera
  • 8 žutanjaka
  • 4 žlice šećera
  • ovo je količina za 4 porcije

Vaniliju prerezati na polai izvaditi sjemenke.U zdijelu za kuhanje staviti vrhnje i mlijeko, sjemenke vanilije,cijelu vaniliju te pustite da zavrije.Ako želite nečim drugim aromatizirati vrhnje onda umijesto vanilije stavite to što želite (naranča, cimet, limun, ružmarin, lavanda). Skinuti s vatre i pustiti da se malo ohladi i procijediti.Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati ručno pjenjačom i polako dodatoi toplo vrhnje.Kremu izlijte u 4 vatrostalne posudice.Posudice stavite u dublji pleh u koji ulijete hladne vode tako da dopire do polovice vatrostalnih posudica s kremom.Stavite peći na 150 C oko 30 min.


Gotovu kremu pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi i premjestiti u hladnjak najbolje preko noći.Prije posluživanja posuti ravnomjerno s jednom žlicom šećera i brenerom karamelizirati.Ako nemate brener u pećnici namjestite da grije samo gornji grijač i stavite na najgornji nivo posudice kratko dok se šećer karamelizira ,ali pazite da ne pregori karamel.



Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl

Primjedbe