Ovo tijesto pogodno je za brzu izradu kućica i figurica od medenjaka,kao i za izrezivanje različitih oblika.Tijesto treba umijesiti dan ranije i ostaviti pokriveno u hladnjaku preko noći. Kod pečenja treba paziti da ne potamne.Ako se prejako ispeku biti će tvrdi i takvi su pogodniji za izradu medene kućice...
Sastojci:
- 220 g običnog brašna
- 180 g raženog brašna
- 30 g gustina
- 100 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 40 ml mlijeka
- 300 g meda
- 2 žumanca
- korica 1 naranče
- korica 1 limuna
- 60 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica sode-bikarbone
- začin za medenjake(ja sam stavila oko pola vrećice).
U jednu zdijelu pomiješati oba brašna,sol,sodu,začin za medenjake,koricu limuna i naranče.
U loncu pomiješati med,šećer,ekstrakt vanilije,mlijeko i zakipiti.Maknuti s vatre dodati maslac da se otopi ,dodati žumance i sve dobro promiješati.U vruću smjesu dodati mješavinu brašna i začina .Dobro umijesiti smijesu ako se ljepi dodati malo brašna.Smjesu staviti u vrećicu i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenu podlogu debljine nekoliko mm oko 5 mm.Izrezivati oblike po želji,peći na pek papiru ili silikonskoj pdlozi.Ostaviti razmak između svakog jer se prilikom pečenja rašire.Izrezane medenjake lagano premažite mlijekom i pecite na 170 C oko 15-18 min.Pečene medenjake ohladite i ovisno o namijeni ukrasite..Za ukrašavanje koristiti royal-icing smijesu.
U loncu pomiješati med,šećer,ekstrakt vanilije,mlijeko i zakipiti.Maknuti s vatre dodati maslac da se otopi ,dodati žumance i sve dobro promiješati.U vruću smjesu dodati mješavinu brašna i začina .Dobro umijesiti smijesu ako se ljepi dodati malo brašna.Smjesu staviti u vrećicu i ostaviti preko noći u hladnjaku.
Razvaljati tijesto na pobrašnjenu podlogu debljine nekoliko mm oko 5 mm.Izrezivati oblike po želji,peći na pek papiru ili silikonskoj pdlozi.Ostaviti razmak između svakog jer se prilikom pečenja rašire.Izrezane medenjake lagano premažite mlijekom i pecite na 170 C oko 15-18 min.Pečene medenjake ohladite i ovisno o namijeni ukrasite..Za ukrašavanje koristiti royal-icing smijesu.
Sastojci za royal-icing smijesu:
- 1 bjelanjak
- oko 180 g šećera u prahu
- par kapi soka od limuna.
Royal-icing se brzo suši na zraku pa je dobro svaku posudicu pokriti prozirnom folijom.Ako stavljate u dressir vrećice svaku na vrhu zavežite u čvor,vrh vrećice lagano odrezati i ukrašavati prema želji. Ukrašene medenjake ostaviti da se glazura prosuši,spremiti u limene kutije....
Primjedbe