Božićni medenjaci


        Ovo tijesto pogodno je za brzu izradu kućica i figurica od medenjaka,kao i za izrezivanje različitih oblika.Tijesto treba umijesiti dan ranije i ostaviti pokriveno u hladnjaku preko noći. Kod pečenja treba paziti da ne potamne.Ako se prejako ispeku biti će tvrdi i takvi su pogodniji za izradu medene kućice...

Sastojci:

  • 220 g običnog brašna
  • 180 g raženog brašna
  • 30 g gustina
  • 100 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 40 ml mlijeka
  • 300 g meda
  • 2 žumanca
  • korica 1 naranče
  • korica 1 limuna
  • 60 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 čajna žličica sode-bikarbone
  • začin za medenjake(ja sam stavila oko pola vrećice).

Priprema:
        U jednu zdijelu pomiješati oba brašna,sol,sodu,začin za medenjake,koricu limuna i naranče.
U loncu pomiješati  med,šećer,ekstrakt vanilije,mlijeko i zakipiti.Maknuti s vatre dodati maslac da se otopi ,dodati žumance i sve dobro promiješati.U vruću smjesu dodati mješavinu brašna i začina .Dobro umijesiti smijesu ako se ljepi dodati malo brašna.Smjesu staviti u vrećicu i ostaviti preko noći u hladnjaku.
        Razvaljati tijesto na pobrašnjenu podlogu debljine nekoliko mm oko 5 mm.Izrezivati oblike po želji,peći na pek papiru ili silikonskoj pdlozi.Ostaviti razmak između svakog jer se prilikom pečenja rašire.Izrezane medenjake lagano premažite mlijekom i pecite na 170 C oko 15-18 min.Pečene medenjake ohladite i ovisno o namijeni ukrasite..Za ukrašavanje koristiti royal-icing smijesu.

Sastojci  za royal-icing smijesu:

  • 1 bjelanjak
  • oko 180 g šećera u prahu
  • par kapi soka od limuna.
         Bjelanjak lagano izmiksati s sokom od limuna,dodati šećer u prahu,.Ako vam se smjesa čini rijetka dodati malo šećera u prahu,ako vam se čini gusta dodati soka od limuna.Kremu podijeliti u manje posude i dodati boje po želji.Pitali ste me koje boje koristim,koristim boje u gelu.Crvene boje morate dodati malo više jer nju je inače teže dobiti,a opet ovisi što bojamo.Obojani royal -icing staviti u dresir vrećice ili ako iste nemate napraviti tuljac od papira za pečenje.


        Royal-icing se brzo suši na zraku pa je dobro svaku posudicu pokriti prozirnom folijom.Ako stavljate u dressir vrećice svaku na vrhu zavežite u čvor,vrh vrećice lagano odrezati i ukrašavati prema želji. Ukrašene medenjake ostaviti da se glazura prosuši,spremiti u limene kutije....








Primjedbe