Sastojci :
- 70 g bjelanjaka(od dva srednja jaja)
- 50 g kristal šećera
- 80 g vrlo sitno mljevenih badema
- 120 g šećera u prahu
- 10 g kakaoa
Upute za pripremu:
- Nekoliko dana prije nego odlučite raditi macaronse pripremite jaja-odvojite bjelanjak od žumanjka te bjelanjak pokrijte folijom u kojoj ste izbusili 5-6 rupica.Bjelanjak neka odleže najmanje 24 h-do najviše pet dana.nekoliko sati prije nego sto odlučite raditi macaronse izvadite ih iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temp.
- Miješajte šećer u prahu i brašno od badema u mikseru na minut-dvije,zaustavite.pokupite sve s rubova posude pa miksajte jos minutu. N a taj način će se bademi i šećer savršeno povezati.Dobivenu mješavinu prosijte.U veliku zdjelu stavite bjelanjak i tucite mikserom srednjom brzinom.Kad se počne stvarati snijeg,polako dodati šećer žlicu po žlicu,dok ne dobijete kremastu masu.Nakon toga dodajte mješavinu šećera,kakaa i badema..Pazljivo lopaticom mjesajte bjelanjak s mjesavinom šećera i badema to je najvažniji dio u ovoj cijeloj priči.Potrebno je oko 45 puta ,brojite dok miješate smjesa mora sa lopatice padati u mlazu kao lava.Sve preko toga je previse i premiješati će te smjesu koja će postati pretekuća.
- Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje,lim obložite papirom za pečenje i istiskujte hrpice veličine oraha između ostaviti razmak jer se smjesa malo raširi.Nakon toga plehom par puta lupite o radnu površinu da izide zrak i ostavite ih da odstoje 45-60 min da se blago prosuše tj.dok dok se površina ne osuši u koricu.Površina se ne smije ljepiti za prst.
- Zagrijati pećnicu na oko 140(130)stupnjeva i peći između 13-18 minuta,Ne otvarati vrata pećnice dok se macaronsi peku.Na kratko ih otvorite tek pred kraj pečenja,i to dva putakako biste se riješili suvišne vlage i dobili lijepu koricu.Kad su gotovi trebali bi izgledati suho i čvrsto na vrhu kad ih lagano kucnete.Kad su gotovi pustite da se ohlade pa ih onda tek skidajte s pek papira ili silikonske pdloge.
- Gotove macaronse spremite u posudu koja dobro "dihta"i držite u hladnjaku još 24 h.Kad se malo odmore dobit ćete savršenstvo teksture i okusa.Pečeni i ohlađeni macaronsi dobro podnose zamrzavanje,a mozete ih čuvati u kutiji koja dobro"dihta"i do mjesec dana.
Krema:
- 80 ml vrhnja za šlag
- 100 g čokolade noisette
- 50 g nutele
- 30 g meda
Vrhnje zagrijati do vrenja preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se ne otopi.Dodati nutellu i med.Ohladiti u hladnjaku i smijesu izmiksati.Kremom spajati macaronse.
Primjedbe