Marron glace-glazirani maruni



           Ovo je "najluksuzniji slatkiš koji postoji".Njime se  sladio Louis  XIV. Ja nisam odolila pa sam morala probati napraviti još jednu Francusku delikatesu....zanimalo me što je to čarobno u tom slatkišu. Moja očekivanja su zadovoljena, a na vama je da se upustite u istu avanturu sad u vrijeme kad kestena ima u izobilju. Mogu se čuvati i do dva tjedna, naravno ako ne odolite iskušenju.Ovo je jedan od slatkiša koji možete pripremiti za Božić.

Sastojci:

  • 1 kg kestena
  • 1 kg šećera
  • 6 dcl vode
  • 1 mahuna vanilije







Priprema:
              Ukloniti nožem ljuske od maruna,pazeći da ih ne oštetite iznutra.U veliku posudu za kuhanje staviti marune-kestene,pokrijte ih vodom neka dođu do vrenja i kuhajte 8-10 minuta. Kesteni su mali i brže se skuhaju i skratite vrijeme kuhanja za njih...maruni su oni veći i oni se skuhaju između 8-10 min.Ovo je najosjetljivija faza kuhanja i o njoj ovisi uspijeh glaziranja.Kestene-marune brzo očistite od membrana,to ćete brzo obaviti ako radite u rukavicama,da ne ispečete ruke. Dok ih čistite držite ih u vrućoj vodi u kojoj su se kuhali.Ako se ohlade membrana se neće dati skinuti.
U lonac za kuhanje stavite šećer,vodu i mahunu vanilije,zavrijte na laganoj vatri,miješajući sve vrijeme dok se šećer ne otopi.Ostavite da lagano vrije 5 min,zatim pažljivo dodajte kestene.Kuhajte ih 10 min,tako da polako vriju na laganoj vatri.Sklonite s vatre i izvadite mahunu vanilije.Ostavite preko noći na hladnom ili najmanje 12 h .
Opet stavite kuhati i kuhajte da vrije 1 min.
Opet stavite da stoji ovaj put 24 h .
Ponoviti par puta sve dok kesteni ne upiju sirup (3-4x).
Kuhanje će tijekom vremena spriječiti proces kristalizacije.
Sad idemo na proces sušenja:zagrijati pećnicu na 60 C,prekrijte lim za pečenje pek papirom.Rasporedite glazirane marune-kestene ravnomjerno ,ostavite da se suše u pećnici otvorenih vrata oko 2 h dok ne očvrsnu.Potpuno ih ohladiti,pohraniti ih u posudu obloženu pek papirom.Kesteni-maruni koje ste glazirali ,a koji su u procesu pukli mogu se dodati u bilo koji kolač,dekorirati torte,preliti čokoladom.


Izvor:coolinarika-cool chef miliciza
Sve ono sto ja radim možete pratiti i na mojoj fb stranici https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl

Primjedbe