Čokoladni macaronsi



          Ova inačica macaronsa je posebna.Nakon što ih probate, nakon što ste smazali jedan ili dva, predat ćete se i otići sanjariti samo o njima.....Ne postoje jednostavni ili komplicirani macaronsi ,već samo oni koje obožavamo više od ostalih. Isprobajte recept i shvatit ćete o čemu je riječ.Prije pečenja sam ih posula šećerom u prahu da dobiju malo blagdanskog štiha.

Sastojci:


  • 70 g bjelanjaka(od dva srednja jajeta)
  • 50 g kristal šećera
  • 80 g vrlo sitno mljevenih badema
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g kakao praha

  1. Nekoliko dana prije nego odlučite raditi macaronse pripremite jaja-odvojite bjelanjak od žumanjka,pa bjelanjak pokrijte folijom u kojoj ste izbusili 5-6 rupica.Bjelanjak neka odleže najmanje 24 h-do najviše pet dana.nekoliko sati prije nego sto odlučite raditi macaronse izvadite ih iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temp.
  2. Miješajte šećer u prahu i brašno od badema u mikseru na minut-dvije,zaustavite.pokupite sve s rubova posude pa miksajte jos minutu. N a taj način će se bademi i šećer savršeno povezati i dodajte kakao.Dobivenu mješavinu prosijte.U veliku zdjelu stavite bjelanjak i tucite mikserom srednjom brzinom.Kad se počne stvarati snijeg,polako dodati šećer žlicu po žlicu,dok ne dobijete kremastu masu.Pazljivo lopaticom mjesajte bjelanjak s mjesavinom šećera i badema to je najvažniji dio u ovoj cijeloj priči.Potrebno je oko 45 puta ,brojite dok miješate smjesa mora sa lopatice padati u mlazu kao lava.Sve preko toga je previse i premiješati će te smjesu koja će postati pretekuća.
  3. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje,lim obložite papirom za pečenje i istiskujte hrpice veličine oraha između ostaviti razmak jer se smjesa malo raširi.Nakon toga plehom par puta lupite o radnu površinu da izide zrak i ostavite ih da odstoje 45-60 min da se blago prosuše tj.dok dok se površina ne osuši u koricu.Površina se ne smije ljepiti za prst.
  4. Zagrijati pećnicu na oko 140(130)stupnjeva i peći između 13-18 minuta,Ne otvarati vrata pećnice dok se macaronsi peku.Na kratko ih otvorite tek pred kraj pečenja,i to dva putakako biste se riješili suvišne vlage i dobili lijepu koricu.Kad su gotovi trebali bi izgledati suho i čvrsto na vrhu kad ih lagano kucnete.Kad su gotovi pustite da se ohlade pa ih onda tek skidajte s pek papira ili silikonske pdloge.
  5. Gotove macaronse spremite u posudu koja dobro "dihta"i držite u hladnjaku još 24 h.Kad se malo odmore dobit ćete savršenstvo teksture i okusa.Pečeni i ohlađeni macaronsi dobro podnose zamrzavanje,a mozete ih čuvati u kutiji koja dobro"dihta"i do mjesec dana.
  6. Puniti ih možete po želji,a meni je najdrazi ganache od tamne čokolade i naranče:100 g tamne čokolade100ml slatkog vrhnja50 ml soka od narančemalo korice od narančeVrhnje zagrijati i preliti preko izlomljene čokolade mjesati dok se ne otopi,dodati sok i koricu naranče i pustiti da se krema ohladi i stisne.Uz pomoć slastičarske vrećice nadjenite macaronse i uživajte!!! 

Priprema:



Sve ono što radim možete pratiti i na fb sranici :https://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl

Primjedbe

Autor Frana Omelić rekao je…
Opet nešto novo , ali jednako lijepo i ne sumnjam ...savršenog okusa!