Opera torta na moj način.
Kombinirala sam više recepata,oduzimala dodavala sastojke pojednostavnila neke stvari i naravno prezadovoljna sam konačnim rezultatom.
Biskvit:
- 5 cijelih jaja
- 5 bjelanjka
- 180 g mljevenih badema
- 200 g šećera
- 50 g brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 50 g rastopljenog maslaca
- 2 žlice kakaa
Krema od kave i maslaca :
- 5 žumanjaka
- 140 g šećera
- 250 g maslaca
- 500 ml mlijeka
- dvije žličice ness kave(ili 125 ml mlijeka +125 ml skukane obične kave)
- 120 g šećera u prahu
Sirup za preljev:
- 150 ml vode
- 2-3 žlice šećera
- malo ruma
Ganache od čokolade:
- 300 ml vrhnja za slag
- 300 g tamne čokolade
- 50 g maslaca
Preljev od čokolade:
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 300 g tamne čokolade (Izlomljenu čokoladu otopiti lagano u vrhnju)
Za ukras sam koristila ušećerene ružine latice
Priprema:
Bijelanjak izmiksati u čvrst snijeg s polovicom količine šećera(100 g).Rastopite maslac.Uposudi pomijesajte jaja i preostali šećer i miksajte dok se volumen ne udvostruči i smijesa pobijeli.Dodajte bademe, kakao,rastopljeni maslac pa lagano dodati tučeni bjelanjak.Peći u kalupu veličine oko 20x30 cm tri kore.Kalup obložiti papirom za pečenje,peći 6-8 min na 180 c.Kore pustiti da se ohlade.
Za ganache vrhnje zagrijati do vrenja,preliti preko izlomljene čokolade,izmiješati dodati maslac i pustiti da se ohladi.Mozete je staviti i u zamrzivač da se prije stisne dok pripremate kremu od kave.
Krema od kave:
U posudi pomiješajte žumanjke s gustinom i malo mlijeka.Preostalo mlijeko stavite zakuhati ,dodajte šećer,dodajte 2 žličice ness kave(ili ako ćete koristiti kombinacju mlijeka i skuhane kave pola pola onda ness izostavite).Kad mlijeko prokuha lagano miješajući dodajte malo mlijeka u žumanjke da se ugriju,a zatim izliti sve u posudu u kojoj se kuha uz stalno miješanje.Miješajte dok se ne zgusne.Kremu ostavite da se ohladi.Maslac izradite sa šećerom u prahu i dodajte ohlađenoj kremi.Ostaviti u hladnjaku da se ohladi i stisne.
Slaganje torte:
Kalup u kojem ste pekli kore premažite maslacem i stavite papir za pečenje u kalup tako da vam krajevi 1 cm vire preko ruba kalupa.Staviti prvi biskvit kojeg premazemo sirupom za preljev,nanesite pola kreme od kave.Stavite drugi biskvit i pritisnite,izlijte ganache od čokolade,pa stavite treći biskvit.Na treći biskvit stavite preostalu kremu od kave.Tortu ostaviti 2 h u zamrzivaču.Izvadite tortu iz zamrzivača i prelijte toplim preljevom od čokolade i ostavite u hladnjaku da se stegne.Dobro ohlađenu tortu iz kalupa izvadite pomoću papira,zagladite rubove ako je to potrebno.
Sve sto radim mozete pratiti i na mojoj fb stranici :://www.facebook.com/menus.plasiris
Primjedbe