Stigla je jesen,a s njom i vrijeme prvih dozrelih jabuka.Mirisne jesenske jabuke sam stavila u kremu i sljubila s laganim biskvitom.Lagana,sočna osvjezavajuća torta s aromom i mirisom jeseni....
Biskvit:
- 40 g šećera u prahu
- 4 jaja
- 1 kesica vanilija burbon šećera
- 40 g šećera
- 70 g brašna
- 20 g gustina.
Krema:
- 5-6 jabuka
- 1/2 korice cimeta
- 1/2 limuna
- 6 dcl vode
- 220 g šećera
- 400 ml slatkog vrhnja
- 2 kesice želatine u prahu
- šećer u prahu za posipanje
- komadići jabuka
- listići metvice za ukras.
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka,zatim žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilija šećerom.U drugoj posudi umutite bjelanjak postupno dodajući sitni šećer.Čvrst snijeg primješajte žumanjcima,pa dodajte lagano miješajući .Tijesto izlijte u kalup obložen papirom za pečenje promjera 26 cm.Pecite na 170 C oko 30-35 minuta.Pečeni biskvit pustite da se ohladi pa ga prerežite popola.
Krema:
Jabuke ogulite i narežite na kriške i očistite od koštica.Zkuhajte vodu sa šećerom,kriškama limuna i cimetom i dodajte jabuke.Kuhajte ih dok ne omekšaju.Izvadite jabuke iz sirupa u drugu zdjelu,također izvadite limun i klinčić.Jabuke zgnječite u gustu kašu i ohladite.Sirup sačuvajte.
Želatinu otopite prema uputi na kesici ,lagano zagrijte da se otopi i primješajte kaši od jabuka.Od slatkog vrhnja istucite čvrst šlag pa dodajte lagano u ohlađenu kašu od jabuka.Sad kremu možete odložiti u zamrzivač nekih 15-tak minuta da se brže želatina stisne.
Polovicu biskvita stavite na odgovarajucu podlogu za tortu,obruč za tortu obložite prozirnom folijom i namjstite obruč oko biskvita.Za ovakvo slaganje torti je najbolje imati onaj podesivi obruč jer se biskvit uvijek pečenjem malo stisne.Biskvit natopiti šećernim sirupom u kojem ste kuhali jabuke,izliti kremu i staviti drugi biskvit.Ako želite i ovaj drugi biskvit natopite sirupom i ostavite tortu preko noći u hladnjaku.Ohlađenu tortu izvadite i oprezno skinite obruč,odstranite foliju.Tortu obilno pospite šećerom u prahu,ukrasite komadićima jabuke i listićima metvice.
Sve ono što radim i pripremam možete pratiti i na fb stranici :
Primjedbe