Konjak-karamel torta


        Biskvit od čokolade,krema od vanilije ,karamela i naravno konjaka čine ovu tortu posebnom.Osvojila me na prvi zalogaj,bilo je teško odoljeti spoju čokolade,karamele i konjaka.

Biskvit:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 260 g brašna
  • malo soli
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 40 g škrobnog brašna-gustina
  • 8 jaja

Biskvit 2:

  • 2 jaja
  • 40 g šećera
  • 20 g kakaa
  • 30 g glatkog brašna 
  • 10 g škrobnog brašna

Krema:

  • 1 litra vrhnja za šlag
  • 12 listova želatine
  • 1 želatina fix
  • 7 dcl mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 60 ml konjaka
  • čokoladne strugotine
  • šećer u prahu za posipanje
  • 2-3 žlice šećera za puding

Karamel:

  • 360 g šećera
  • oko 120 ml slatkog vrhnja
  • 80 g maslaca

Priprema biskvita:
Omekšali maslac pjenasto izlupajte s polovinom šećera u prahu,vanilijom i solju.Čokoladu za kuhanje omekšajte nad parom dok se ne rastopi.Otopljenu čokoladu postupno dodajte izrađenom maslacu,naizmijenično s jednim po jednim žutanjkom.Od bjelanjaka i preostalog šećera izlupajte čvrsti snijeg.Zajedno s brašnom postupno ga umiješajte u osnovnu smijesu.Papir za pečenje izrežite u veličini plitkog lima,pomoću obruča za tortu (26 cm)iscrtajte 4 kruga.Na svaki krug razmažite tanki sloj čokoladnog tijesta.Ispeći oblatne za tortu 8-12 min na tem.200 C.Pečene oblatne odložite na radnu površinu i pustite da se ohlade.Neravne rubove uredno poravnajte tako sto će te obruč za tortu  staviti na pečenu oblatnu i sav višak odrezati da sve budu istih dimenzija.

Priprema biskvita 2 :
Umutiti jaja sa šećerom pa im oprezno primješajte mješavinu brašna i kakaa.Smijesu izliti u kalup(26 cm). za tortu obložen pek papirom.Peći 7 min na 200 C.

Priprema karamela:
Na laganoj vatri otopite šećer dok ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.Postupno mu dolijte mlako vrhnje te kuhati koji minut dok se šećer ne rastopi i na kraju dodajte maslac.Pustite karamel da se ohladi i dotad pripremite kremu.

Priprema kreme:
Puding skuhajte u mlijeku uz dodatak 2-3 žlice šećera.Pustite da se ohladi na sobnu temp.Želatinu potopite u vodu da omekša,dobro je ocijedite i otopite u malo vode.Kuhani puding pomiješajte s karamelom i konjakom.Slatko vrhnje ulupajte u čvrst šlag uz dodatak želatine fix.Otopljenu želatinu dodati u kremu karamela i pudinga,zatim obe smijese povežite u glatku kremu.Kremu možete na kratko staviti u zamrzivač 10-tak min da se brže stisne.Obruč torte obložite prozirnom folijom.Jednu oblatnu položite na podlogu za tortu namjestite obruč pa slažite naizmjenično oblatne i kremu.Treći biskvit neka bude biskvit 2 kojeg natopite mjšavinom mlijeka i konjaka.Ostavite malo kreme za premazati tortu.Tako pripremljenu tortu ostavite minimalno 2 h u hladnjaku a najbolje preko noći.Potom je izvadite iz kalupa i obilno pospite čokoladnim strugotinama.Tortu još možete ovlaš posuti šećerom u prahu.








Primjedbe

Autor Frana Omelić rekao je…
Još jedna neobična i lijepa torta...ali to je Milica!