subota, 25. veljače 2017.

Orange cake


Ova torta je nešto poput predstave "Američka jahta u splitskoj luci".....U ulozi režisera koji se poigrava američkim biskvitom u svojoj torti....Naranče,bijela čokolada i passion fruit su note okusa koji prožimaju ovu tortu....S njom sudjelujem u blogerskoj igrici http://kuvarigrice.blogspot.hr/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html
Ovdje spajam američki biskvit i francuske kreme....nadam se da će vam se svidjeti...mene je oduševila...

Biskvit:
340 g maslaca
425 g šećera u prahu
3 velika jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
1 1/2 žlice sitno ribane narančine korice
malo ekstrakta naranče
310 g brašna
30 g gustina
1/2 žličice sode bikarbone
1 prasak za pecivo
1/2 žličice soli
220 g jogurta
60 ml soka od naranče
Maslac i šećer pjenasto izmiksai,dodati jedno po jedno jaje,dodati ekstrakt vanilije,koricu naranče
,ekstrakt naranče.Brašno ,gustin,pecivo.sodu,sol pomiješati skupa pa naizmjenično sa jogurtom i sokom od naranče dodati u smijesu maslaca i jaja.Ja sam pekla u kalupu 26 cm oko 35 min na 170.Biskvit provjeriti čačkalicom da li je pečen.Kalup prije pečenja omotati aluminijskom folijom u koju se stavi mokri papirnati ručnik.Uloga toga je da se biskvit ne napuše na sredini nego ostane ravan.Gotov biskvit ohladiti izvaditi iz kalupa i zamotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak...tako mu se sačuva sočnost i lakše ga je izrezati .Napraviti ga dan ranije.

Krema od bijele čokolade i naranče:
300 g bijele čokolade
10 g želatine
40 g vode za želatinu
800 g slatkog vrhnja
malo ekstrakta vanilije
60 ml soka od naranče
25 ml marakuje(passion fruit)
Želatinu pomiješati sa vodom,vrhnje zagrijati do vrenja,skinuti sa vatre dodati nabubrenu želatinu.Miješati da se otopi,preliti preko bijele čokolade ,miješati da se čokolada rastopi te dodati sok marakuje(ako nemate može sok od limuna ili pojačati naranču) i sok od naranče.Ostaviti preko noći u hladnjaku i sutra izmikasti do željene čvrstoće.

Slastičarska krema s narančom:
6 žutanjaka
160 g šećera
korica ribane naranče
10 g želatine
40 g vode za želatinu
250 g soka od naranče
500 g mlijeka
300 g tučenog slatkog vrhnja
100 g gustina
60 g maslaca
Želatinu pomiješati sa vodom i ostaviti da nabubri.Mlijeko i narančinu koricu staviti na laganu vatru da zakuha pa procijediti.Polovicu šećera dodati u mlijeko,a drugu polovicu šećera pomiješati sa žutanjcima,sokom od naranče i gustinom ,te dodati malo vrućeg mlijeka sve skupa dobro izmiješati.Ostatak mlijeka vratiti na vatru ,dodati smijesu s žutanjcima uz stalno miješanje kuhati 2-3 minute dok se krema ne zgusne.Skinuti sa vatre dodati želatinu,dobro izmiješati i u vrće dodati maslac.Kremu ohladiti i u hladno dodati tučeno slatko vrhnje.

Swiss meringue buttercream:
130 g bijelanjka
250 g šećera
280 g maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
Bjelanjke i šećer dobro pjenjačom izmiješati i kuhati na pari dok se šećer ne otopi.Kad se šećer više ne osjeti pod prstima,prebaciti smijesu u posudu od miksera i miksati oko 10 minuta dok ne bude sjajno i gusto.Zatim dodati maslac sobne temperature narezan na kockice i miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu.Može se desiti da se krema odvoji i nastanu grudice ali uporno miksajte i sve će se na kraju lijepo povezati.
Slaganje torte:
Biskvit izrezati na tri jednaka dijela...na podlogu staviti jednu koricu biskvita na nju slastičarsku kremu,pa drugi biskvit i na njega kremu od bijele čokolade i poklopiti trećim biskvitom.Tortu omazati swiss buttercreamom i ukrasiti po želji.A isto tako možete je ukrasiti šlagom. Sve ono što radim možete pratiti i na mojoj fb stranici:ttps://www.facebook.com/menus.plasiris/?ref=hl



2 komentara:

Zorica Pavlovic kaže...

Milice, lepu si ti nama tortu priprmila da nas častiš za kraj igrice..i ako nisam ljubitelj torti, rado bih da probam jedno parče.

Milica Livaja kaže...

Zorice hvala,mislim da cu i ja dosta vasih recepata isprobati...osvojili su me na prvu...💝😀